Inenten van je kat

Voorkomen dat je kat ziek wordt, is beter dan genezen. En vaccinaties beschermen je kat tegen ziektes. Maar welke vaccinaties worden geadviseerd? En hoe zit het met de kosten?

Inenten of vaccineren

Het zijn twee woorden die hetzelfde betekenen: inenten en vaccineren. Door inentingen of vaccinaties bouwt je kat voldoende bescherming op tegen ziektes. Vooral voor kittens is dit belangrijk. Het afweersysteem van kittens is namelijk nog niet goed genoeg ontwikkeld om bescherming te bieden tegen ziektes.

Wanneer inenten?

Tot een leeftijd van 13 weken oud, moeten kittens regelmatig worden ingeënt. Hierna neemt de frequentie van de vaccinaties af. Als je een kat koopt, ontvang je ook een paspoort. Hierin staan de leeftijd en de ontvangen vaccinaties van je kat.

Soorten vaccinaties

Vaccinaties tegen deze ziektes worden aanbevolen:

  • Kattenziekte
  • Feline Calicivirus
  • Feline Herpesvirus
  • Feline Chlamydia psittaci
  • Bordetella bronchiseptica
  • Hondsdolheid

Hondsdolheid of rabiës

Hondsdolheid (ook bekend als rabiës) is een dodelijke infectieziekte. Deze kan ook worden overgedragen op mensen. Na de vaccinatie is je kat 3 jaar beschermd tegen hondsdolheid. De vaccinatie is verplicht wanneer je naar het buitenland gaat met je kat. Dan moet de vaccinatie een aantal weken of maanden voor vertrek gegeven zijn. Hoeveel dit is, hangt af van het land waar je heengaat. De dierenarts kan je hierover informeren.

Gezondheidscontrole en titerbepaling

Een gezondheidscontrole is een check om te kijken of je kat nog helemaal gezond is. Zo ontdek je op tijd ziektes bij je kat, want deze zijn niet altijd zichtbaar. Vaak combineren dierenartsen een gezondheidscontrole met een vaccinatie.
Met een titerbepaling kom je erachter of je kat een vaccinatie nodig heeft. Het is een bloedtest die aantoont of je kat nog voldoende antilichamen heeft tegen kattenziekte. Zo voorkom je dat je kat onnodig gevaccineerd wordt.

Kosten inentingen voor je kat

Vaccinaties vallen binnen je kattenverzekering onder preventieve zorg. Hiermee bedoelen wij vaccinaties, titerbepaling, gezondheidscontroles en parasietenbestrijding van je kat. Wij vergoeden maximaal € 65 per verzekeringsjaar voor preventieve zorg.

Bekijk onze video over vaccinatie bij kittens

De kittens zijn gezond en dat moet zo blijven. De vaccinatie tegen niesziekte zorgt daar o.a. voor. Natuurlijk ook meteen even chippen.

Castratie van je kat

De meerderheid van de katten in Nederland is gecastreerd. Denk je er ook over om je kat te laten castreren? Bekijk waarom kattenbezitters dit doen en kom meer te weten over de kosten van castratie.

Je kat op pad

Natuurlijk wil je dat je kat niets overkomt. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die bijdragen aan de veiligheid als jullie samen op pad gaan.

Meer kattenweetjes

We hebben nog meer artikelen over katten. Bekijk ze op de pagina met al onze kattenweetjes.