Snap je kat

Katten gedragen zich soms ineens heel anders. Waarom is soms een raadsel. Hieronder een aantal mogelijke oorzaken van raar kattengedrag. En hoe je het ze (nog meer) naar hun zin maakt.

Lichaamstaal van je kat

Aan de lichaamstaal van je kat kun je veel aflezen. Helaas is Google translate nog niet ingericht op het vertalen van kattentaal. Hier zul je jezelf dus echt op andere manieren in moeten verdiepen.

Kattentaal

Kattentaal is niet zwart-wit. Ligt je kat languit op zijn rug? Op een rustig moment kan dit een teken van tevredenheid zijn. Maar als je kat zich bedreigt voelt dan zou dit ook een teken kunnen zijn dat je kat wil gaan vechten. De stand en beweging van de staart, oren en het geluid dat jouw kat maakt vormen een belangrijke toevoeging om in te kunnen schatten hoe jouw kat zich voelt. Lees hier een uitgebreide uitleg over de verschillende gemoedstoestanden bij de kat en de daarbij behorende lichaamshoudingen.

Afwijkend gedrag van je kat

Je kunt je nog zo goed verdiept hebben in de kattentaal. Er kan een moment zijn waarop je het gedrag van jouw kat niet begrijpt. Katten zijn gevoelig voor stress. Stress hoeft niet negatief te zijn. Wanneer je kat acute stress ervaart dan kan je kat daar naar handelen met een lichamelijke reactie. Wat je kat in staat stelt acuut te reageren door bijvoorbeeld te vluchten.

Wanneer je kat chronische stress ervaart, kunnen er problemen ontstaan. Dit kan lichamelijke klachten als blaasontsteking, verminderde eetlust, ontstekingen door verminderde afweer en gedragsstoornissen veroorzaken.
Mocht je deze problemen ervaren, neem dan contact op met jouw dierenarts om je kat te laten onderzoeken.

Probeer daarnaast te bedenken wat de reden zou kunnen zijn dat jouw kat chronische stress ervaart en probeer het probleem te verhelpen.
Soms zijn dit zaken die je in eerste instantie niet door hebt omdat je ze zelf heel normaal vindt of omdat je ze gewoonweg niet ziet. De aanschaf van een nieuwe bank kan bijvoorbeeld een stressfactor zijn voor jou kat maar ook verhuizing, komst van een nieuw gezinslid of de komst van een nieuwe kat in de buurt die het territorium van jouw kat binnendringt.

Gedragstherapie

Komen jij en je kat er niet meer uit samen? Dan kun je contact opnemen met een gedragstherapeut. Gedragstherapie is mee te verzekeren in de aanvullende dekking Alternatief &Therapieën. Deze dekking is af te sluiten bij het afsluiten van de basisdekking of bij ingang van een nieuw verzekeringsjaar. Welke eisen we stellen aan een behandelaar kun je vinden in onze polisvoorwaarden.

Lichaamstaal van je kat

Image

Ontspannen

“Ik ben vriendelijk!”

Gedrag
Ontspannen houding, oren in natuurlijke positie, staart recht omhoog.

Image

Nerveus

“Ik ben bezorgd en onzeker”

Gedrag
Lichaam gespannen, hoofd iets laag, oren naar de zijkant gedraaid.

Image

Bang

“Laat me met rust!”

Gedrag
Sluipend of liggend, hoofd laag, staart dicht tegen het lichaam aan.

Image

Boos

“Blijf uit m’n buurt!”

Gedrag
Lichaam strak gespannen, oren plat naar achteren, blazen en grommen.

Meer lezen

Je kat op pad

Natuurlijk wil je dat je kat niets overkomt. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die bijdragen aan de veiligheid als jullie samen op pad gaan.

Kattenvermaak

Katten moeten genoeg kunnen ondernemen in en om het huis. En al kunnen ze zichzelf beter vermaken dan honden, ook katten spelen af en toe graag met hun baasje.

Meer kattenweetjes

We hebben nog meer artikelen over katten. Bekijk ze op de pagina met al onze kattenweetjes.