Jouw kat in de winter

De koude wintermaanden hebben op de binnenkat minder effect dan op de buitenkat. Toch zijn er voor zowel de binnenkat als de buitenkat tips om toe te passen tijdens de koude temperaturen.

Tips voor de buitenkat


1. Pas op voor zoutvergiftiging

In de winter wordt er gestrooid met pekel. Dit blijft kleven aan de pootjes. Wanneer je kat zich gaat wassen, likt je kat de pekel op.

Als er te veel pekel wordt opgelikt kan dat fatale gevolgen hebben. Maak als je de kans hebt bij binnenkomst de pootjes goed schoon met lauw water.

2. Zorg dat je kat altijd ergens kan opwarmen

Een kat die graag naar buiten gaat moet dit in de winter ook zeker doen. De vacht wordt dikker waardoor er een betere bescherming is tegen de koude temperaturen. De dikke isolerende vacht heeft als nadeel dat als deze nat wordt, het lichaam snel afkoelt.

Zorg dus dat je kat altijd ergens naar binnen kan om op te warmen. Als je kat ook graag buiten slaapt is het belangrijk om een hoog, droog en windvrij plekje te hebben.

3. Pas op met wegrijden met de auto

Katten zoeken plekjes op om op te warmen en gaan daarom graag op de motorkap van een auto liggen.

Sommige katten gaan nog een stapje verder en gaan op de banden, onder de auto of zelfs ergens tussen liggen. Maak altijd even extra geluid voordat je daadwerkelijk gaat rijden.

4. Controleer de voetzooltjes

Pekel kan de voetzooltjes irriteren en sneeuw kan zich als een balletje tussen de voetzooltjes vormen. Hierdoor wordt lopen pijnlijk en ook het verwijderen van de balletjes kan pijnlijk zijn omdat deze keihard worden.

De pootjes insmeren met speciale Potenwax of gewoon met Vaseline voordat je kat naar buiten gaat, helpt dit voorkomen.

Een kat kan vaak op eigen gelegenheid naar buiten waardoor insmeren niet altijd zal lukken. Controleer daarom de voetzooltjes geregeld.

Wegknippen van lange haren tussen de zooltjes helpt voorkomen dat sneeuw zich kan hechten.

5. Hou je kat van het ijs

Je kat is gewend dat je op ijs kunt lopen en heeft niet in de gaten wanneer de dooi inzet. Hou je kat dan ook binnen wanneer het gaat dooien zodat je kat niet door het ijs kan zakken.

Tips voor de binnenkat

1. Zorg dat je kat niet op de tocht ligt

Slaapt je kat normaal in een mandje op de vloer? Probeer de slaapplaats dan nu wat hoger te maken om tocht te voorkomen

2. Maak het je oude kat gemakkelijk

Oudere katten hebben tijdens de winter soms wat last van stijve spieren en gewrichten. Door wat extra opstapjes te plaatsen waar nodig maak je het voor je kat comfortabeler.

3.  Hou je kat binnen tevreden

Houd je je buitenkat toch binnen tijdens de wintermaanden? Kies dan een goede plek voor de kattenbak, niet in buurt van het eten en drinken.

Zorg er ook voor dat er voldoende speeltjes in huis zijn zodat je kat zich niet kan vervelen en dat je een krabpaal in huis hebt om te voorkomen dat je kat de bank gaat gebruiken als krabpaal!

Tips voor de buitenkat

  • Pas op voor zoutvergiftiging
  • Zorg dat je kat altijd ergens kan opwarmen
  • Pas op met wegrijden met de auto
  • Controleer de voetzooltjes
  • Hou je kat van het ijs

Tips voor de binnenkat

  • Zorg dat je kat niet op de tocht ligt
  • Maak het je kat gemakkelijk
  • Hou je kat binnen tevreden

Meer lezen

Je kat op pad

Natuurlijk wil je dat je kat niets overkomt. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die bijdragen aan de veiligheid als jullie samen op pad gaan.

Meer kattenweetjes

We hebben nog meer artikelen over katten. Bekijk ze op de pagina met al onze kattenweetjes.

Kattenvermaak

Katten moeten genoeg kunnen ondernemen in en om het huis. En al kunnen ze zichzelf beter vermaken dan honden, ook katten spelen af en toe graag met hun baasje.