Castratie of sterilisatie van je kat

De meerderheid van de katten in Nederland is gecastreerd. Denk je er ook over om je kat te laten castreren? Bekijk waarom kattenbezitters dit doen en kom meer te weten over de kosten van castratie.

Waarom castreren?

Vaak worden katten voordat ze vruchtbaar zijn gecastreerd. Dit voorkomt ongewenste nestjes. Ook worden katten na castratie niet meer krols. Hierdoor ga je tegen dat katten bijvoorbeeld sproeien of agressief gedrag vertonen.
Er zijn ook gezondheidsredenen om je kat te laten castreren. De kans op bijvoorbeeld melkklierkanker of baarmoederontsteking is kleiner door castratie.

Verschil castratie en sterilisatie

Castratie en sterilisatie worden vaak met elkaar verward, maar er is een verschil. Sterilisatie betekent 'onvruchtbaar maken'. Castratie is een manier van steriliseren. Bij een castratie worden voortplantingsorganen verwijderd. Dit zijn bijvoorbeeld de teelballen van een kater en de eierstokken van een poes. In de volksmond wordt een castratie van een poes echter vaak een sterilisatie genoemd.

Castratie poes en kater

Tijdens de castratie wordt de kat onder narcose gebracht. Bij een poes worden de eierstokken en soms ook de baarmoeder verwijderd. Bij een kater worden beide teelballen verwijderd.

Kosten castratie

De kosten van castratie of sterilisatie zijn voor een poes hoger dan voor een kater. In onze kattenverzekering is je kat verzekerd voor castratie. Uitzondering hierop vormt chemische castratie: dat wordt niet vergoed.

Meer lezen

Vaccinaties van je kat

Voorkomen dat je kat ziek wordt, is beter dan genezen. En vaccinaties beschermen je kat tegen ziektes. Maar welke vaccinaties worden geadviseerd? En hoe zit het met de kosten?

Snap je kat

Katten gedragen zich soms ineens heel anders. Waarom is soms een raadsel. We geven je een aantal mogelijke oorzaken van raar kattengedrag.

Meer kattenweetjes

We hebben nog meer artikelen over katten. Bekijk ze op de pagina met al onze kattenweetjes.