Vaccinaties van je hond

Voorkomen dat je hond ziek wordt, is beter dan genezen. En vaccinaties beschermen je hond tegen ziektes. Maar welke vaccinaties worden geadviseerd? En hoe zit het met de kosten?

Inenten of vaccineren

Het zijn twee woorden die hetzelfde betekenen: inenten en vaccineren. Door vaccinaties of inentingen bouwt je hond voldoende bescherming op tegen verschillende ziektes. Vooral voor puppy's is dit belangrijk. Het afweersysteem van puppy's is namelijk nog niet goed genoeg ontwikkeld om bescherming te bieden tegen ziektes.

Wanneer vaccineren?

Tot een leeftijd van 12 weken oud moeten puppy's regelmatig worden gevaccineerd. Hierna neemt de frequentie van de vaccinaties af. Als je een hond koopt, ontvang je ook een paspoort. Hierin staan de leeftijd en de ontvangen vaccinaties van je hond.

Soorten vaccinaties

Vaccinaties tegen deze ziektes worden aanbevolen:

  • Hondenziekte
  • Parvo
  • Ziekte van Weil
  • Besmettelijke leverziekte
  • Kennelhoest
  • Hondsdolheid

Hondsdolheid of rabiës

Hondsdolheid (ook bekend als rabiës) is een dodelijke infectieziekte. Deze kan ook worden overgedragen op mensen. Na de vaccinatie is je hond 3 jaar beschermd tegen hondsdolheid. De vaccinatie is verplicht wanneer je naar het buitenland gaat met je hond. Dan moet de vaccinatie een aantal weken of maanden voor vertrek gegeven zijn. Hoeveel dit is, hangt af van het land waar je heengaat. De dierenarts kan je hierover informeren.

Gezondheidscontrole en titerbepaling

Een gezondheidscontrole is een check om te kijken of je hond nog helemaal gezond is. Zo ontdek je op tijd ziektes bij je hond, want deze zijn niet altijd zichtbaar. Vaak combineren dierenartsen een gezondheidscontrole met een vaccinatie.
Met een titerbepaling kom je erachter of je hond een vaccinatie nodig heeft. Het is een bloedtest die aantoont of je hond nog voldoende antilichamen heeft tegen Infectieuze Hepatitis, Parvo en Distemper. Zo voorkom je dat je hond onnodig gevaccineerd wordt.

Kosten vaccinaties voor je hond

Vaccinaties vallen binnen onze hondenverzekering onder preventieve zorg. Hiermee bedoelen wij vaccinaties, titerbepaling, gezondheidscontroles en parasietenbestrijding van je hond. Wij vergoeden maximaal € 65 per verzekeringsjaar voor preventieve zorg.

Bekijk onze video over vaccinatie

De puppies Indy en Asta krijgen hun eerste enting en ondergaan dit zonder problemen.

Meer lezen

Castratie van je hond

Na castratie of sterilisatie is een hond niet meer vruchtbaar. Waarom wordt dit gedaan? En hoe zit het met de kosten?

Vaccinaties van je hond

Vaccinaties beschermen je hond tegen ziektes. Maar welke vaccinaties worden geadviseerd? En hoe zit het met de kosten?

Meer hondenweetjes

We hebben nog meer artikelen over honden. Bekijk ze op de pagina met al onze hondenweetjes.