Hou je hond koel

Warm weer op komst? Heerlijk!
Maar denk er aan, jouw hond kan het lichaam minder makkelijk koel houden. Hierdoor ligt bij warm weer het gevaar van oververhitting op de loer. Lees onderstaande tips om samen het hoofd koel te houden. En te genieten van het mooie weer.

Jouw hond en warmte

Anders dan bij mensen, kunnen honden niet zweten. Ook hebben honden vaak een warme en isolerende vacht. Ze raken warmte alleen maar kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Heel wat minder effectief dan bij mensen.

Op het moment dat een hond oververhit raakt wordt het bloed stroperig en kan het niet meer goed worden rondgepompt. De organen en hersenen kunnen hierdoor beschadigen. In het ergste geval kan de hond zelfs komen te overlijden.

Wil je weten hoe je oververhitting kunt herkennen? Lees dan ons artikel ‘Zonnig weer? Laat jouw hond nooit achter in de auto’.

Hoe kun je oververhitting voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor je hond. Dit zijn de dingen die je kunt doen om oververhitting te voorkomen. En hoe je het je hond zo comfortabel mogelijk maakt tijdens warme dagen.

Schaduw en koeling

Zorg ervoor dat je hond naar binnen kan of een plek met schaduw kan opzoeken. Als je hond continu in de zon ligt, loopt zijn temperatuur op en kan hij de warmte niet kwijt. Ook al ligt je hond in de schaduw, honden met een dunne vacht kunnen verbranden. Smeer daarom dun behaarde plekken in met zonnebrandcrème speciaal voor honden.

Heb je een tuin zonder gras of aarde? Zorg dan dat je hond niet op de hete tegels hoeft te liggen. Leg bijvoorbeeld een natte handdoek neer of koop een koelmat waar je hond op kan liggen. Ook is een kinderbadje is een heerlijke manier voor de hond om in af te koelen. En niet alleen voor honden. Je zou er zelf ook (stiekem) bij kunnen gaan zitten!

Omdat hijgen één van de manieren is voor honden om hun warmte kwijt te raken, doen ze dat op warme dagen veel. Hierbij verliezen ze veel vocht. Zet daarom binnen en buiten genoeg koel (niet ijskoud) drinkwater neer.

Buitenactiviteiten met je hond

Maak geen lange wandelingen op het heetste deel van de dag. Plan lange wandelingen aan het begin of einde van de dag. Zorg ervoor dat je hond vaak op gras kan lopen tijdens de wandeling. Zand, stenen en asfalt blijven namelijk nog lang heet. Hierdoor kunnen er blaren ontstaan op de voetzooltjes van je hond.

Vergeet ook niet om vers drinkwater mee te nemen. Dan hoeft je hond niet van stilstaand water tijdens de wandeling te drinken. Stilstaand water bij warm weer kan besmetting met Leptospirose veroorzaken.

Hou je hond rustig, ga niet hardlopen, fietsen of intensief spelen tijdens de hitte. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen!

Stappenplan

bij oververhitting van je hond

Neem direct contact op met je dierenarts! En onderneem de volgende stappen:

  • Leg je hond in de schaduw
  • Gun je hond rust. Laat hem niet lopen of rennen.
  • Laat je hond water drinken
  • Laat je hond pootjebaden, in het water liggen of zwemmen
  • Droog je hond niet af en leg geen handdoek over hem heen.

Deze lijst komt uit het artikel ‘Oververhitting hond’ van het Medisch Centrum voor Dieren.

Je hond niet in een warme auto

Laat je hond nóóit achter in een auto of in een warme tent of caravan! De temperatuur in een auto loopt snel flink op. En dit kan nare gevolgen hebben.