Heupdysplasie of elleboogdysplasie bij je hond

Honden met de gewrichtsproblemen heupdysplasie of elleboogdysplasie hebben pijn. Maar welke honden hebben er last van? En hoe behandel je deze aandoeningen?

Vooral bij zwaardere honden

Heupdysplasie en elleboogdysplasie zijn ontwikkelingsstoornissen bij honden. Door pijnlijke heupen of ellebogen doet rennen, spelen en springen zeer. Beide aandoeningen komen voornamelijk voor bij zwaardere honden. Ook worden ze gedeeltelijk veroorzaakt door erfelijke factoren.

Symptomen elleboogdysplasie en heupdysplasie

Honden met heupdysplasie hebben moeite met bewegen, komen moeizamer uit hun mand en springen niet zo goed meer op. Dit komt omdat hun heupgewricht niet goed meer in hun heupkom past. Honden met elleboogdysplasie lopen kreupel en hebben moeite met opstaan. Elleboogdysplasie is de verzamelnaam van een aantal verschillende aandoeningen in de ellebogen van de hond.

Behandeling heupdysplasie

Een dierenarts stelt de diagnose heupdysplasie van je hond vast na het maken van röntgenfoto's. Als je hond lichte heupdysplasie heeft, dan kunnen pijnstillers de klachten verminderen. Bij ernstigere vormen kan een operatie uitkomst bieden.

Behandeling elleboogdysplasie

Door het maken van röntgenfoto's checkt een dierenarts de ellebogen van je hond op elleboogdysplasie. Als de aandoening niet zo ernstig is, dan kunnen pijnstillers uitkomst bieden. Bij ernstigere klachten kan de arts soms overgaan op een operatie.

Zijn de kosten van een operatie gedekt?

In onze hondenverzekering is je hond verzekerd voor operaties. Je hondenverzekering dekt dus gedeeltelijk de kosten van een operatie van zowel heupdysplasie als elleboogdysplasie. De vergoeding is afhankelijk van het vergoedingspercentage waar je voor gekozen hebt.

Geen kostendekking bij nieuw afgesloten verzekering

Heeft je hond al symptomen van heupdysplasie of elleboogdysplasie voordat je een verzekering bij ons hebt afgesloten? Dan worden de operatiekosten niet gedekt. Het gaat niet om het moment dat de diagnose wordt gesteld, maar het moment dat de klachten bij de hond zijn ontstaan.

Bekijk de video

Bekijk de video over heupdysplasie van het Medisch Centrum voor Dieren.

Meer lezen

Castratie van je hond

Na castratie of sterilisatie is een hond niet meer vruchtbaar. Waarom wordt dit gedaan? En hoe zit het met de kosten?

Vaccinaties van je hond

Vaccinaties beschermen je hond tegen ziektes. Maar welke vaccinaties worden geadviseerd? En hoe zit het met de kosten?

Meer hondenweetjes

We hebben nog meer artikelen over honden. Bekijk ze op de pagina met al onze hondenweetjes.