Veelgestelde vragen

Over o.a. online declareren, declaratievoorwaarden en post declaraties

Declareren

 • Ik heb nog een oude nota liggen, kan ik deze nog indienen?

  Je kunt nota's indienen tot maximaal 3 jaar na behandeldatum. Hoe sneller je de nota indient, hoe sneller wij deze kunnen afhandelen.

 • Hoe kan ik een nota door mijn dierenarts laten declareren?

  Een nota hoger dan € 500 kun je rechtstreeks door de dierenarts aan ons laten sturen. Wij betalen vervolgens de hele nota rechtstreeks aan de dierenarts. Je hoeft dan geen declaratie meer bij ons in te dienen. Dit systeem noemen wij Direct Uitkeren aan de Praktijk. Wel ontvang je van ons nog een rekening voor het deel van de nota dat wij niet vergoeden.

  Het kan ook zijn dat de nota in zijn geheel niet wordt vergoed. De rekening moet je binnen 30 dagen betalen. Een voorwaarde voor het Direct Uitkeren aan de Praktijk is dat je dierenarts is aangesloten op dit betalingssysteem. Let op:. Nota's lager dan € 500,- en hoger dan € 5000,- moet je altijd eerst zelf betalen aan de praktijk en kun je daarna bij ons declareren."

 • Hoe declareer ik per post en waar vind ik een declaratieformulier?

  Als je een declaratie per post wilt toesturen, moet je de nota samen met een ingevuld declaratieformulier insturen. Je stuurt beide documenten samen naar:

  Reaal Dier & Zorg
  Declaratie
  Postbus 6257
  4000 HG Tiel

  Een declaratieformulier kun je hier downloaden of telefonisch aanvragen via 072 51 80 280 (lokaal tarief).

 • Waarom moet de naam en het chipnummer van mijn huisdier op de nota staan?

  Het chipnummer van je huisdier is uniek. Om fraude te voorkomen moet op de nota die je indient altijd de naam en het chipnummer van je huisdier staan. Zo zijn we er zeker van dat de nota voor jouw huisdier wordt ingediend.

  Als de dierenartsenpraktijk het chipnummer niet vanuit het systeem op de nota kan zetten dan kun je ze vragen het chipnummer handmatig op de nota te schrijven. Er moet dan wel een stempel en handtekening bij gezet worden.

 • Tot wanneer kan de praktijk de nota indienen voor Direct Uitkeren?

  De maximale inzendtermijn voor de praktijk is 6 maanden na de behandeldatum. Wij adviseren de praktijken om de nota direct in te sturen, zodat we het administratief snel af kunnen handelen. Bovendien weet je als klant dan ook snel hoeveel je eigen bijdrage is en of je zelf eventueel nog niet gedekte kosten aan ons moet betalen.

 • Is er een maximum nota bedrag voor Direct Uitkeren?

  Ja, het maximum bedrag voor Direct Uitkeren is € 5.000,-. Hiervoor is gekozen, omdat de maximale vergoeding per 12 maanden ook € 5.000,- is.

 • Waar kan ik online declareren?

  Online declareren kan via ons online declaratieformulier (www.Reaaldierenzorg.nl/klantenservice/declareren/).

  Declareren per e-mail is niet mogelijk.

 • Is het online declaratieformulier beveiligd?

  Ja, het online declaratieformulier staat op een beveiligde omgeving. Je kunt dus met een gerust hart je persoonlijke gegevens invullen en je declaratie insturen.

  Het online declaratieformulier staat op een beveiligde (https) omgeving en wordt via een zogenaamd 'iframe' op de pagina geladen. Een 'iframe' is een ruimte op een webpagina, waarin informatie wordt getoond die op een andere (in dit geval goed beveiligde) webpagina staat. Je ziet daarom ook geen groen sleuteltje in de browserbalk staan.

 • Is het verplicht om naar een dierenarts te gaan die aangesloten is op het Direct Uitkeren?

  Nee, je bent en blijft vrij om zelf een dierenarts uit te kiezen, maar bij dierenartsen die niet meedoen met Direct Uitkeren aan de Praktijk moet je nota's boven de € 500 zelf betalen en bij ons declareren.

 • Ik sta bij de dierenarts en ik ben mijn Reaal Dier & Zorg polisnummer vergeten. Wat nu?

  Als je bij de dierenarts bent en je kunt je persoonlijke Reaal Dier & Zorg polisnummer niet tonen, dan mag de nota niet gedeclareerd worden via het Direct Uitkeren aan de Praktijk. Je kunt de nota altijd zelf declareren via de post of onze website. 

  Tip: declareer een nota hoger dan €250 via het online declaratieformulier en kies voor de Express Service. Je declaratie wordt dan binnen 5 werkdagen verwerkt!

 • Wat controleert de dierenarts met dekkingscontrole?

  De dierenarts controleert of een nota van € 500 of hoger direct ingediend mag worden. De dierenarts kan je gegevens niet inzien en kan niet zien waarom het eventueel niet mag. Als de dierenarts van ons systeem doorkrijgt dat het niet mag, mag de dierenarts de nota niet naar ons doorsturen.

  Een reden waarom de nota niet doorgestuurd mag of kan worden is bijvoorbeeld een premie-achterstand. Je bent zelf verantwoordelijk om Reaal Dier & Zorg te bellen om na te gaan waarom je geen dekking hebt.

  Ook als de dierenarts is aangesloten op ons betalingssysteem Direct Uitkeren aan de Praktijk, hebben wij het recht om niet aan de dierenarts te betalen. Je moet de nota van de dierenarts dan zelf aan hem/haar betalen en zelf de nota bij ons indienen. Wij vergoeden in dat geval het bedrag waarop je volgens de verzekering recht hebt.

 • Hoe lang duurt het verwerken van nota's?

  We doen ons best je declaratie binnen 10 werkdagen af te handelen, maar
  heb je een factuur van boven de € 250 en declareer je deze online? Dan
  verwerken wij deze extra snel: binnen 5 werkdagen. Zo hoef je minder lang te
  wachten na hoge uitgaven.

 • Wat is Direct Uitkeren aan de praktijk?

  Een nota hoger dan € 500 kun je rechtstreeks door de dierenarts aan ons laten sturen. Wij betalen vervolgens de hele nota rechtstreeks aan de dierenarts. Je hoeft dan geen declaratie meer bij ons in te dienen. Dit systeem noemen wij Direct Uitkeren aan de Praktijk. Wel ontvang je van ons nog een rekening voor het deel van de nota dat wij niet vergoeden.

  Het kan ook zijn dat de nota in zijn geheel niet wordt vergoed. De rekening moet je binnen 30 dagen betalen. Een voorwaarde voor het Direct Uitkeren aan de Praktijk is dat je dierenarts is aangesloten op dit betalingssysteem. Let op:. Nota's lager dan € 500,- en hoger dan € 5000,- moet je altijd eerst zelf betalen aan de praktijk en kun je daarna bij ons declareren.